Posted by on 15 marca 2018

Zwiększenie się ilości lipidów we krwi po nakarmieniu tłuszczem idzie w parze ze zwiększeniem się w niej ilości tłuszczów i wskaźnik lipemiczny, to jest stosunek stężenia lipidów do stężenia tłuszczów, nie ulegnie zmianie. Wynikałoby stąd, że zachodzi w ustroju mobilizacja lipidów własnych. Również mobilizacja lipidów, zwłaszcza cholesterolu, odbywa się po nakarmieniu węglowodanami. Hipercholesterolemia pokarmowa może powstać tylko wtedy, jeżeli w jelitach znajduje się dostateczna ilość kwasów żółciowych, brak zaś ich nie sprzyja powstawaniu hipercholesterolemii. Dlatego też w żółtaczkach zastoinowych lub po podwiązaniu przewodu żółciowego w doświadczeniu, nakarmienie tłuszczem nie powoduje ani lipemii, ani wtórnie hipercholesterolemii z powodu braku w jelitach kwasów żółciowych, które przyczyniają się do wchłaniania kwasów tłuszczowych i cholesterolu. a} Cholesterol a cukrzyca Zwiększenie się cholesterolu we krwi powstaje w cukrzycy równolegle do zwiększenia się tłuszczów we krwi, zwłaszcza w śpiączce cukrzycowej. Krew w tych stanach może mieć wygląd czerwonej śmietanki. Mechanizm powstawania zwiększenia się zawartości cholesterolu w cukrzycy nie jest wyjaśniony. Może on bowiem zależeć zarówno od przejścia lipidów w stan rozpuszczalny w osoczu krwi pod wpływem enzymów komórkowych, jak i od niemożności utrzymania lipidów w komórkach. Może także hipercholesterolemia zależeć od wypłukiwania tłuszczów i lipidów z wątroby, gdyż z braku glikogenu zwiększa się w niej zawartość tłuszczów i lipidów nawet do 70 % wagi suchej tkanki wątrobowej. (3) Cholesterol a kępki żółte i dna Zwiększenie się zawartości cholesterolu we krwi powstaje również podczas tworzenia się kępek żółtych. [więcej w: kursy dla fizjoterapeutów, rehabilitacja kregoslupa, rehabilitacja ]

Powiązane tematy z artykułem: kursy dla fizjoterapeutów rehabilitacja rehabilitacja kregoslupa

Posted by on 15 marca 2018

Zwiększenie się ilości lipidów we krwi po nakarmieniu tłuszczem idzie w parze ze zwiększeniem się w niej ilości tłuszczów i wskaźnik lipemiczny, to jest stosunek stężenia lipidów do stężenia tłuszczów, nie ulegnie zmianie. Wynikałoby stąd, że zachodzi w ustroju mobilizacja lipidów własnych. Również mobilizacja lipidów, zwłaszcza cholesterolu, odbywa się po nakarmieniu węglowodanami. Hipercholesterolemia pokarmowa może powstać tylko wtedy, jeżeli w jelitach znajduje się dostateczna ilość kwasów żółciowych, brak zaś ich nie sprzyja powstawaniu hipercholesterolemii. Dlatego też w żółtaczkach zastoinowych lub po podwiązaniu przewodu żółciowego w doświadczeniu, nakarmienie tłuszczem nie powoduje ani lipemii, ani wtórnie hipercholesterolemii z powodu braku w jelitach kwasów żółciowych, które przyczyniają się do wchłaniania kwasów tłuszczowych i cholesterolu. a} Cholesterol a cukrzyca Zwiększenie się cholesterolu we krwi powstaje w cukrzycy równolegle do zwiększenia się tłuszczów we krwi, zwłaszcza w śpiączce cukrzycowej. Krew w tych stanach może mieć wygląd czerwonej śmietanki. Mechanizm powstawania zwiększenia się zawartości cholesterolu w cukrzycy nie jest wyjaśniony. Może on bowiem zależeć zarówno od przejścia lipidów w stan rozpuszczalny w osoczu krwi pod wpływem enzymów komórkowych, jak i od niemożności utrzymania lipidów w komórkach. Może także hipercholesterolemia zależeć od wypłukiwania tłuszczów i lipidów z wątroby, gdyż z braku glikogenu zwiększa się w niej zawartość tłuszczów i lipidów nawet do 70 % wagi suchej tkanki wątrobowej. (3) Cholesterol a kępki żółte i dna Zwiększenie się zawartości cholesterolu we krwi powstaje również podczas tworzenia się kępek żółtych. [więcej w: kursy dla fizjoterapeutów, rehabilitacja kregoslupa, rehabilitacja ]

Powiązane tematy z artykułem: kursy dla fizjoterapeutów rehabilitacja rehabilitacja kregoslupa