Posted by on 1 lipca 2019

Spożycie białka roślinnego zamiast białka zwierzęcego wydaje się być związane z niższym ryzykiem choroby wieńcowej1,2; efekt ten może odzwierciedlać obniżenie stężeń cholesterolu w surowicy. 3 Efekty obniżenia poziomu cholesterolu w białku sojowym w porównaniu z białkiem zwierzęcym zostały rozpoznane na zwierzętach przez ponad 80 lat.4 Carroll przeglądał dowody, że białko sojowe produkuje mniej hipercholesterolemii i mniej miażdżycy zwierzęta laboratoryjne niż białka zwierzęce.5 Chociaż wielu badaczy klinicznych badało wpływ białka sojowego na lipidy w surowicy u ludzi, wyniki nie były spójne6; w związku z tym Komisja ds. Żywienia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego niedawno stwierdziła, że białko sojowe obniża stężenie cholesterolu w surowicy u królików, ale nie u ludzi.7 Badacze kliniczni stosowali różne produkty sojowe, różne ilości białka sojowego, różne kryteria wyboru osobników i różne protokoły. Przeprowadziliśmy metaanalizę tych badań, ponieważ połączenie wyników wielu badań o małej lub średniej wielkości zwiększa statystyczną moc, jaką można wnieść do pytania badawczego, a tym samym znacznie zwiększa precyzję oszacowań efektu. Nasza analiza wykazała, że wpływ białka sojowego na obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy był istotnie związany z początkowymi wartościami cholesterolu w surowicy. Zastąpienie białka sojowego białkiem zwierzęcym spowodowało znaczne obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu o niskiej gęstości (LDL) i triglicerydów bez znaczącego wpływu na stężenia cholesterolu o dużej gęstości (HDL) w lipoproteinach.
Metody
Identyfikacja i wybór badań
Przeszukaliśmy literaturę medyczną w celu zbadania wpływu białka sojowego na stężenie cholesterolu w surowicy u ludzi; Zidentyfikowano 37 artykułów zawierających raporty pierwotne. 8-44 Badania zostały wybrane do analizy, jeżeli wykorzystano wyizolowane białko sojowe lub teksturowane białko sojowe; jeśli były kontrolowane i miały zwrotnicę lub równoległy wzór; i jeśli dostarczyły wartości początkowe (wartości bazowe), aby można było obliczyć zmiany dla każdej grupy badawczej. Badania zostały wykluczone, jeśli nie było grupy kontrolnej,11,14,25,27; jeśli użyli kilku źródeł białka roślinnego26; jeśli wykorzystano całą soję zamiast białka sojowego30; lub jeśli nie podano wartości linii podstawowej.22 Po wykluczeniu tych 8 artykułów, 29 artykułów pozostało w analizie.
Analizy podgrup
Zmiany stężeń lipidów w surowicy analizowano w odniesieniu do początkowych wartości lipidów w surowicy, rodzajów stosowanego białka sojowego (izolowane białko sojowe, teksturowane białko sojowe lub połączenie), ilości spożywanego białka sojowego (w gramach na dzień), rodzaj diety (zwykła dieta zachodnia lub dieta o niskiej zawartości tłuszczu i niskiego cholesterolu), grupa wiekowa pacjentów (dorosłych lub dzieci) oraz podobieństwo diety kontrolnej i diety zawierającej soję (w szczególności w odniesieniu do zmiany masy ciała w podmioty i spożycie tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie). Badane diety uznawano za podobne pod względem zmiany masy ciała, jeśli zmiana masy ciała podczas spożycia dwóch diet nie różniła się istotnie
[podobne: drabpol, gefitynib, kapsuła spa ]

  1. Trip
    17 stycznia 2019

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: fizjoterapeuta[…]

  2. Radosław
    19 stycznia 2019

    Istotne znaczenie mają tu metabolity wtórne

  3. Leonard
    21 stycznia 2019

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu trener personalny[…]

  4. Przemysław
    23 stycznia 2019

    Różną zawartość witamin w suszonych i świeżych owocach

Powiązane tematy z artykułem: drabpol gefitynib kapsuła spa

Posted by on 1 lipca 2019

Spożycie białka roślinnego zamiast białka zwierzęcego wydaje się być związane z niższym ryzykiem choroby wieńcowej1,2; efekt ten może odzwierciedlać obniżenie stężeń cholesterolu w surowicy. 3 Efekty obniżenia poziomu cholesterolu w białku sojowym w porównaniu z białkiem zwierzęcym zostały rozpoznane na zwierzętach przez ponad 80 lat.4 Carroll przeglądał dowody, że białko sojowe produkuje mniej hipercholesterolemii i mniej miażdżycy zwierzęta laboratoryjne niż białka zwierzęce.5 Chociaż wielu badaczy klinicznych badało wpływ białka sojowego na lipidy w surowicy u ludzi, wyniki nie były spójne6; w związku z tym Komisja ds. Żywienia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego niedawno stwierdziła, że białko sojowe obniża stężenie cholesterolu w surowicy u królików, ale nie u ludzi.7 Badacze kliniczni stosowali różne produkty sojowe, różne ilości białka sojowego, różne kryteria wyboru osobników i różne protokoły. Przeprowadziliśmy metaanalizę tych badań, ponieważ połączenie wyników wielu badań o małej lub średniej wielkości zwiększa statystyczną moc, jaką można wnieść do pytania badawczego, a tym samym znacznie zwiększa precyzję oszacowań efektu. Nasza analiza wykazała, że wpływ białka sojowego na obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy był istotnie związany z początkowymi wartościami cholesterolu w surowicy. Zastąpienie białka sojowego białkiem zwierzęcym spowodowało znaczne obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu o niskiej gęstości (LDL) i triglicerydów bez znaczącego wpływu na stężenia cholesterolu o dużej gęstości (HDL) w lipoproteinach.
Metody
Identyfikacja i wybór badań
Przeszukaliśmy literaturę medyczną w celu zbadania wpływu białka sojowego na stężenie cholesterolu w surowicy u ludzi; Zidentyfikowano 37 artykułów zawierających raporty pierwotne. 8-44 Badania zostały wybrane do analizy, jeżeli wykorzystano wyizolowane białko sojowe lub teksturowane białko sojowe; jeśli były kontrolowane i miały zwrotnicę lub równoległy wzór; i jeśli dostarczyły wartości początkowe (wartości bazowe), aby można było obliczyć zmiany dla każdej grupy badawczej. Badania zostały wykluczone, jeśli nie było grupy kontrolnej,11,14,25,27; jeśli użyli kilku źródeł białka roślinnego26; jeśli wykorzystano całą soję zamiast białka sojowego30; lub jeśli nie podano wartości linii podstawowej.22 Po wykluczeniu tych 8 artykułów, 29 artykułów pozostało w analizie.
Analizy podgrup
Zmiany stężeń lipidów w surowicy analizowano w odniesieniu do początkowych wartości lipidów w surowicy, rodzajów stosowanego białka sojowego (izolowane białko sojowe, teksturowane białko sojowe lub połączenie), ilości spożywanego białka sojowego (w gramach na dzień), rodzaj diety (zwykła dieta zachodnia lub dieta o niskiej zawartości tłuszczu i niskiego cholesterolu), grupa wiekowa pacjentów (dorosłych lub dzieci) oraz podobieństwo diety kontrolnej i diety zawierającej soję (w szczególności w odniesieniu do zmiany masy ciała w podmioty i spożycie tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie). Badane diety uznawano za podobne pod względem zmiany masy ciała, jeśli zmiana masy ciała podczas spożycia dwóch diet nie różniła się istotnie
[podobne: drabpol, gefitynib, kapsuła spa ]

  1. Trip
    17 stycznia 2019

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: fizjoterapeuta[…]

  2. Radosław
    19 stycznia 2019

    Istotne znaczenie mają tu metabolity wtórne

  3. Leonard
    21 stycznia 2019

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu trener personalny[…]

  4. Przemysław
    23 stycznia 2019

    Różną zawartość witamin w suszonych i świeżych owocach

Powiązane tematy z artykułem: drabpol gefitynib kapsuła spa

Posted by on 1 lipca 2019

Spożycie białka roślinnego zamiast białka zwierzęcego wydaje się być związane z niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca1,2; efekt ten może odzwierciedlać obniżenie stężeń cholesterolu w surowicy. 3 Efekty obniżenia poziomu cholesterolu w białku sojowym w porównaniu z białkiem zwierzęcym zostały rozpoznane na zwierzętach przez ponad 80 lat.4 Carroll przeglądał dowody, że białko sojowe produkuje mniej hipercholesterolemii i mniej miażdżycy zwierzęta laboratoryjne niż białka zwierzęce.5 Chociaż wielu badaczy klinicznych badało wpływ białka sojowego na lipidy w surowicy u ludzi, wyniki nie były spójne6; w związku z tym Komisja ds. Żywienia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego niedawno stwierdziła, że białko sojowe obniża stężenie cholesterolu w surowicy u królików, ale nie u ludzi.7 Badacze kliniczni stosowali różne produkty sojowe, różne ilości białka sojowego, różne kryteria wyboru osobników i różne protokoły. Przeprowadziliśmy metaanalizę tych badań, ponieważ połączenie wyników wielu badań o małej lub średniej wielkości zwiększa statystyczną moc, jaką można wnieść do pytania badawczego, a tym samym znacznie zwiększa precyzję oszacowań efektu. Nasza analiza wykazała, że wpływ białka sojowego na obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy był istotnie związany z początkowymi wartościami cholesterolu w surowicy.

(więcej…)

  1. Grave Digger
    15 stycznia 2019

    przy biegunkach i ogolnie problemach z jelitami sprawdza sie intesta

  2. Agata
    17 stycznia 2019

    [..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: alergia u dzieci[…]

  3. Breadmaker
    19 stycznia 2019

    Trzeba tylko pamiętać, że w aptekach są suplementy

  4. Hanna
    21 stycznia 2019

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu opieka medyczna[…]

  5. Piotr
    23 stycznia 2019

    wydaje mi się, że miałam kiedyś coś takiego

Powiązane tematy z artykułem: drabpol na czym polega leczenie kanałowe zęba xtrasize dawkowanie