Posted by on 1 maja 2019

Rodzaj białka sojowego (P = 0,16), rodzaj diety (P = 0,11), grupa wiekowa badanych (dorośli i dzieci) (P = 0,39) oraz podobieństwo diety (P = 0,28) nie ma znaczącego wpływu na ten model. Dyskusja
Ta analiza 38 kontrolowanych badań klinicznych zgłoszonych w 29 artykułach naukowych wskazała, że zastąpienie białka zwierzęcego w diecie białkiem sojowym było związane ze znacznym spadkiem stężenia cholesterolu w surowicy i cholesterolu LDL. Było to dosyć spójne odkrycie, ponieważ obniżenie stężeń cholesterolu w surowicy odnotowano w 34 z 38 badań; w 4 badaniach15,20, 23, 36, które nie zgłosiły takich redukcji, badani mieli dość niskie początkowe wartości cholesterolu w surowicy (średnio 185 mg na decylitr [4,78 mmol na litr]). Zmiany stężeń lipidów w surowicy były niezależne od zmian masy ciała i spożycia pokarmu w całkowitej zawartości tłuszczów, tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Siła i spójność tych obserwacji są zaskakujące w świetle wniosków Komitetu Żywienia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, że spożywanie białek roślinnych prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu niż spożywanie białek zwierzęcych u królików, ale nie u ludzi 7. Ten komentarz był obsługiwany tylko w jednym badaniu.51
Początkowe stężenia cholesterolu w surowicy miały silny wpływ na zmiany stężenia cholesterolu i cholesterolu LDL w surowicy i stanowiły około 77 procent wariancji między badaniami. Ilość spożytego białka sojowego miała znaczący wpływ na stężenia cholesterolu w surowicy, gdy wpływ diety sojowej był badany sam, bez wpływu diety kontrolnej. Spożycie białka sojowego wynosiło średnio 47 g dziennie, a 37 procent badań stosowało 31 g dziennie lub mniej. Obserwacje te sugerują, że dzienne spożycie 31-47 g białka sojowego może znacząco obniżyć stężenie cholesterolu i cholesterolu LDL w surowicy. Po skorygowaniu początkowych stężeń cholesterolu w surowicy i innych zmiennych oszacowano, że spożycie 25 lub 50 g białka sojowego na dzień zmniejszyło stężenie cholesterolu w surowicy odpowiednio o 8,9 lub 17,4 mg na decylitr. Osoby z umiarkowaną lub ciężką hipercholesterolemią (> 250 mg na decylitr [6,46 mmol na litr]) powinny mieć jeszcze większe obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy, gdy białko sojowe zastępuje białko zwierzęce w diecie.
Produkty zawierające białko sojowe są szeroko dostępne w supermarketach, a produkty o niskiej zawartości tłuszczu sojowego są łatwo dostępne. Osoby z hipercholesterolemią mogą dziennie spożywać więcej niż 30 g białka sojowego, spożywając od dwóch do trzech porcji produktów sojowych dziennie. Ilość białka sojowego w jednej porcji różnych produktów sojowych jest następująca: 8 uncji (226 g) mleka sojowego zawiera 4 do 10 g białka sojowego; 4 uncje (113 g) tofu, 8 do 13 g; uncji (28 g) mąki sojowej, 10 do 13 g; uncja (28 g) izolowanego białka sojowego, 23 g; 1/2 szklanki (113 g) teksturowanego białka sojowego, 11 g; i 3,2 uncji (91 g) analogu mięsa, 18 g.52 Zatem, zastąpienie dwóch filiżanek (473 ml) mleka sojowego dla zwykłego mleka i spożycie jednej porcji analogu mięsa zapewni około 30 g białka sojowego dziennie.
Mechanizmy odpowiedzialne za działanie białka sojowego na lipoproteiny w surowicy nie są znane. [36] i nie zostały uwzględnione w tym badaniu
[hasła pokrewne: aparat lingwalny, walesiak olsztyn, olejek oregano zastosowanie ]

  1. Marlena
    19 stycznia 2019

    Prośbę o podanie nazwy ziół

  2. Dagmara
    21 stycznia 2019

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: USG piersi[…]

  3. Błażej
    23 stycznia 2019

    może powodować powikłania, niezależnie od doświadczenia lekarza

Powiązane tematy z artykułem: aparat lingwalny olejek oregano zastosowanie walesiak olsztyn

Posted by on 1 maja 2019

Rodzaj białka sojowego (P = 0,16), rodzaj diety (P = 0,11), grupa wiekowa badanych (dorośli i dzieci) (P = 0,39) oraz podobieństwo diety (P = 0,28) nie ma znaczącego wpływu na ten model. Dyskusja
Ta analiza 38 kontrolowanych badań klinicznych zgłoszonych w 29 artykułach naukowych wskazała, że zastąpienie białka zwierzęcego w diecie białkiem sojowym było związane ze znacznym spadkiem stężenia cholesterolu w surowicy i cholesterolu LDL. Było to dosyć spójne odkrycie, ponieważ obniżenie stężeń cholesterolu w surowicy odnotowano w 34 z 38 badań; w 4 badaniach15,20, 23, 36, które nie zgłosiły takich redukcji, badani mieli dość niskie początkowe wartości cholesterolu w surowicy (średnio 185 mg na decylitr [4,78 mmol na litr]). Zmiany stężeń lipidów w surowicy były niezależne od zmian masy ciała i spożycia pokarmu w całkowitej zawartości tłuszczów, tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Siła i spójność tych obserwacji są zaskakujące w świetle wniosków Komitetu Żywienia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, że spożywanie białek roślinnych prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu niż spożywanie białek zwierzęcych u królików, ale nie u ludzi 7. Ten komentarz był obsługiwany tylko w jednym badaniu.51
Początkowe stężenia cholesterolu w surowicy miały silny wpływ na zmiany stężenia cholesterolu i cholesterolu LDL w surowicy i stanowiły około 77 procent wariancji między badaniami. Ilość spożytego białka sojowego miała znaczący wpływ na stężenia cholesterolu w surowicy, gdy wpływ diety sojowej był badany sam, bez wpływu diety kontrolnej. Spożycie białka sojowego wynosiło średnio 47 g dziennie, a 37 procent badań stosowało 31 g dziennie lub mniej. Obserwacje te sugerują, że dzienne spożycie 31-47 g białka sojowego może znacząco obniżyć stężenie cholesterolu i cholesterolu LDL w surowicy. Po skorygowaniu początkowych stężeń cholesterolu w surowicy i innych zmiennych oszacowano, że spożycie 25 lub 50 g białka sojowego na dzień zmniejszyło stężenie cholesterolu w surowicy odpowiednio o 8,9 lub 17,4 mg na decylitr. Osoby z umiarkowaną lub ciężką hipercholesterolemią (> 250 mg na decylitr [6,46 mmol na litr]) powinny mieć jeszcze większe obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy, gdy białko sojowe zastępuje białko zwierzęce w diecie.
Produkty zawierające białko sojowe są szeroko dostępne w supermarketach, a produkty o niskiej zawartości tłuszczu sojowego są łatwo dostępne. Osoby z hipercholesterolemią mogą dziennie spożywać więcej niż 30 g białka sojowego, spożywając od dwóch do trzech porcji produktów sojowych dziennie. Ilość białka sojowego w jednej porcji różnych produktów sojowych jest następująca: 8 uncji (226 g) mleka sojowego zawiera 4 do 10 g białka sojowego; 4 uncje (113 g) tofu, 8 do 13 g; uncji (28 g) mąki sojowej, 10 do 13 g; uncja (28 g) izolowanego białka sojowego, 23 g; 1/2 szklanki (113 g) teksturowanego białka sojowego, 11 g; i 3,2 uncji (91 g) analogu mięsa, 18 g.52 Zatem, zastąpienie dwóch filiżanek (473 ml) mleka sojowego dla zwykłego mleka i spożycie jednej porcji analogu mięsa zapewni około 30 g białka sojowego dziennie.
Mechanizmy odpowiedzialne za działanie białka sojowego na lipoproteiny w surowicy nie są znane. [36] i nie zostały uwzględnione w tym badaniu
[hasła pokrewne: aparat lingwalny, walesiak olsztyn, olejek oregano zastosowanie ]

  1. Marlena
    19 stycznia 2019

    Prośbę o podanie nazwy ziół

  2. Dagmara
    21 stycznia 2019

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: USG piersi[…]

  3. Błażej
    23 stycznia 2019

    może powodować powikłania, niezależnie od doświadczenia lekarza

Powiązane tematy z artykułem: aparat lingwalny olejek oregano zastosowanie walesiak olsztyn