Spożycie białka roślinnego zamiast białka zwierzęcego wydaje się być związane z niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca1,2; efekt ten może odzwierciedlać obniżenie stężeń cholesterolu w surowicy. 3 Efekty obniżenia poziomu cholesterolu w białku sojowym w porównaniu z białkiem zwierzęcym zostały rozpoznane na zwierzętach przez ponad 80 lat.4 Carroll przeglądał dowody, że białko sojowe produkuje mniej hipercholesterolemii ...
W czasie zabiegu średni poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL obniżono z poziomu podstawowego o 1,08 mmol na litr (42 mg na decylitr) (20%) i 0,81 mmol na litr (31 mg na decylitr) (24%) odpowiednio w grupie otrzymującej fluwastatynę, w porównaniu z 0,21 mmol na litr (8 mg na decylitr) (4%) i 0,10 mmol na litr (4 mg na decylitr) (3%), odpowiednio, w grupie placebo (P <0,05). 0,001 dla obu porównań). Zmiany poziomu cholesterolu i tri...
Schizofrenia charakteryzuje się globalnym zaburzeniem poznawczym, które znacząco przyczynia się do chronicznej niepełnosprawności i bezrobocia. Ponieważ w schizofrenii opracowywane są nowe metody leczenia w celu poznania, lekarze wymagają łatwych w użyciu przyrządów do oceny czynności poznawczych. Wcześniej opracowaliśmy bardzo krótką baterię kognitywną (Bell i wsp., 2005). Narzędzie do krótkiej oceny poznawczej dla schizofrenii (...