Posted by on 16 marca 2018

Lipidy komórkowe Lipidy komórkowe posiadają zdolność wiązania wody, jak również rozpuszczania rozmaitych ciał krążących w środowisku; w którym znajduje się komórka. Największą zdolność wiązania wody w komórce posiada lecytyna. Jest więc ona podobna do koloidów wodochłonnych w przeciwieństwie do cholesterolu, który raczej jest podobny do koloidów wodo-odpornych. Im większe stężenie lecytyny w komórce, tym większą zdolność wiązania – wody posiada komórka. Lipidy więc, znajdujące się w komórce w rozmaitych koncentracjach i w różnym stosunku do siebie, warunkowałyby różne fizyko-chemiczne stany właściwe komórkom, jak przepuszczalność dla wody i rozpuszczonych w niej ciał, zdolność pęcznienia komórki, napięcie powierzchniowe środowiska, intensywność i kierunek prądów dyfuzyjnych. Cholesterol, nie będąc materiałem ani energetycznym ani dynamicznym, podlega w bardzo nieznacznym stopniu utlenianiu i rozszczepianiu. Lipidy, wydzielone do jelita, w dużym stopniu wchłaniają się z powrotem i -ustrój na nowo je wyzyskuje. Cholesterol więc wydzielony z żółcią do jelita wchłania się z powrotem i przechodzi do krwi i tkanek. [patrz też: orteza nadgarstka, fizjoterapeuta, rehabilitacja ]

Powiązane tematy z artykułem: fizjoterapeuta orteza nadgarstka rehabilitacja

Posted by on 16 marca 2018

Lipidy komórkowe Lipidy komórkowe posiadają zdolność wiązania wody, jak również rozpuszczania rozmaitych ciał krążących w środowisku; w którym znajduje się komórka. Największą zdolność wiązania wody w komórce posiada lecytyna. Jest więc ona podobna do koloidów wodochłonnych w przeciwieństwie do cholesterolu, który raczej jest podobny do koloidów wodo-odpornych. Im większe stężenie lecytyny w komórce, tym większą zdolność wiązania – wody posiada komórka. Lipidy więc, znajdujące się w komórce w rozmaitych koncentracjach i w różnym stosunku do siebie, warunkowałyby różne fizyko-chemiczne stany właściwe komórkom, jak przepuszczalność dla wody i rozpuszczonych w niej ciał, zdolność pęcznienia komórki, napięcie powierzchniowe środowiska, intensywność i kierunek prądów dyfuzyjnych. Cholesterol, nie będąc materiałem ani energetycznym ani dynamicznym, podlega w bardzo nieznacznym stopniu utlenianiu i rozszczepianiu. Lipidy, wydzielone do jelita, w dużym stopniu wchłaniają się z powrotem i -ustrój na nowo je wyzyskuje. Cholesterol więc wydzielony z żółcią do jelita wchłania się z powrotem i przechodzi do krwi i tkanek. [patrz też: orteza nadgarstka, fizjoterapeuta, rehabilitacja ]

Powiązane tematy z artykułem: fizjoterapeuta orteza nadgarstka rehabilitacja